Apteekkihistorianäyttely. Kuopion Satama-apteekin myymälä.

Apteekkitalo Sorvarinkadun puolelta. Myymälä. Varastohuone. L.
       
       

 

Korttelimuseon mansardikattoinen apteekkitalo on Kuopion vanhimpia säilyneitä rakennuksia. Sen rakennutti Minna Canthin kadun ja Maaherrankadun kulmaan (paikalla nykyisin hotelli Puijonsarven uusi osa) 1700-luvun loppuvuosina Kuopion tunnetuimpiin vaikuttajiin tuohon aikaan kuulunut kauppias ja valtiopäivämies Samuel Backman. Vuoden 1830 tienoilla rakennuksen hirsiseinät vuorattiin pystylaudoituksella, joka verhoaa rakennusta tänäkin päivänä.

Alunperin talo oli asuinrakennus, mutta historiansa aikana siinä on toiminut mm. ampumatarvikekauppa ja Satama-apteekki. Rakennus siirrettiin museokortteliin kahdessa osassa vuonna 1987, ja vuonna 1992 se avattiin yleisölle.

Sisätiloihin on sisustettu 1910–1920-lukujen apteekki-interiööri. Apteekin kiinteä sisustus ja esineet on kerätty useista Pohjois-Savon vanhoista apteekeista. Apteekkikokonaisuus käsittää myymälähuoneen eli offisiinin, laboratorion, apteekkarin huoneen ja varastohuoneen. Lisäksi rakennuksessa on näyttelyhuoneita, joihin sijoitettu näyttely kertoo Kuopion ja Pohjois-Savon apteekkien historiasta sekä kansanlääkinnästä. Apteekissa on myynnissä rintasokeria ja perinteistä apteekkisalmiakkia.