Korttelimuseon vegaaninen kahvila avautunut

Kahvila Eläväinen toimii Kuopion Korttelimuseon yhteydessä ja tarjoaa palvelua
paitsi niille jotka haluavat erikoiskahvilan tarjoilua myös
tavallisille museokävijöille. Tarjolla on ns. matalan kynnyksen
tuotteita mm. keittolounaita ja jälkiruokaherkkuja.

Vegaanisuus ja raaka-aineiden gluteenittomuus sekä
luomutuotteet ovat kaiken tarjottavan perustana.

Kahvila Eläväisen Facebook-ryhmässä otetaan vastaan kehittämisideoita ja
kerrotaan ajankohtaisista tapahtumista.

Avoinna Ti-La klo 10 - 17. Lauantaisin brunssi.

Virpi Virolainen, 040 8317733, virpi.virolainen.elonmerkki@gmail.com

6.3.-3.11.2018 TOIVON JA SEKASORRON AIKA

6.3.–3.11.2018
TOIVON JA SEKASORRON AIKA
Kuopio itsenäisyyden alkuvuosina

Sisällissodan tapahtumia ja arkielämää Kuopiossa 1917–1925.

Näyttely kertoo tapahtumista Kuopiossa itsenäistymisen alkuvuosina, erityisesti käydään läpi niitä tapahtumia, jotka johtivat väkivaltaisuuksiin helmikuussa 1918 ja sitä seuranneen vankileirin kohtaloihin Kuopion kasarmilla. Maailmansodan aiheuttama pula-aika kärjisti tilannetta, mutta uutta toivoa oli näkyvissä. Sisällissota aiheutti kahtiajakoa, mutta Kuopiossa terroritekojen vähyys helpotti sopeutumista arkeen sodan jälkeen. Näyttelyssä on myös Matti Kivisen käsikirjoittama valokuvaprojisointi, joka vie meidät aikamatkalle Kuopioon. "Että muistaisin"- projisointi on tunteikas tarina 1920-luvun Kuopiosta.

Näyttelyn avajaispäivänä tiistaina 6.3. Korttelimuseossa on pääsymaksuton päivä. Museo on avoinna normaalisti klo 10–15. Näyttelyn esittelyt klo 11.00, 12.00, 13.00 ja 14.00.

seppo.io – tutustu kävelemällä Kuopion tapahtumiin ja tapahtumapaikkoihin 100 vuotta sitten

Korttelimuseon näyttelyyn liittyy kaupungissa pelattava mobiililaitepeli Toivon ja sekasorron aika - Kuopio 1918.

Pelin kautta tutuiksi tulevat Suomen sisällissodan tapahtumat Kuopiossa. Lisäksi tutustutaan Kuopion historiaan, ajankuvaan ja Kuopion kaupungin palveluihin. Peli on suunniteltu yläkoulujen ja lukioiden käyttöön, mutta sitä voivat pelata kaikki asiasta kiinnostuneet. Huom! peli on sisältönsä vuoksi K-13.

Kuopio 1918 -peliin pääset kirjautumalla verkkoon: seppo.io ja antamalla pin-koodin D3B7E4.

Oheistapahtumia

Toivon ja sekasorron aika – näyttelyyn liittyen järjestetään myös yleisöluento 21.3.2018 klo 17 alkaen Kuopion museon kokoushuoneessa. Tutkija Erkki Kinnunen kertoo vuoden 1918 tapahtumista.

Näyttelyyn liittyvät korttelivartit:

Ti 13.3. klo 12.00: Vuoden 1918 tapahtumia Kuopiossa

Ti 27.3. klo 12.00: Kuopiolaista arkielämää sisällissodan aikana ja sen jälkeen

Ti 10.4. klo 12.00: Vuoden 1918 tapahtumia Kuopiossa

Ti 24.4. klo 12.00: Kuopiolaista arkielämää sisällissodan aikana ja sen jälkeen

Vuoden 1918 tapahtumien kehitystä Kuopiossa voi seurata jo ennen näyttelyn alkua Korttelimuseon
Facebook-sivuilla

Haminalahden maalaiskartanon elämää

HAMINALAHDEN MAALAISKARTANON ELÄMÄÄ 11.11.2016–11.3.2017
Nukkevitriinitarina von Wrightin perheen kesäpäivästä vuonna 1830
Raija Laitisen pienoismaailmoja

Kesä on kukkeimmillaan Kuopion kupeessa sijaitsevassa Haminalahden kylässä heinäkuisena päivänä vuonna 1830. Siellä täällä taivaan sinisyydessä purjehtii joitakin valkoisia pilvenhattaroita ja kartanon maita reunustavan järvi toistaa taivaan sinisyyttä. Jostain kuuluu vaimeana käen kukunta. Kartanon palvelusväki on ollut työn touhussa jo aamuvarhaisesta lähtien. Vastaniitetyn heinän tuoksu kantautuu tuulen mukana pihaan. Lehmät ja lampaat käyskentelevät lähiniityllä.

Näin alkaa kuvitteellinen, historiallisiin tietoihin perustuva tarina, joka kertoo yhdestä von Wrightin perheen kesäpäivästä Kuopion Haminalahdessa vuonna 1830. Tarina kerrotaan näyttelyssä Raija Laitisen tekemien nukkevitriinien kautta.

Näyttelyyn liittyy omatoiminen lintupiirustustyöpaja, jossa malleina voi käyttää täytettyjä lintuja von Wright taiteilijaveljesten tapaan.